Kennismaken met wijngaard Zuid-Veluwe tijdens open dagen op 5 en 6 oktober

Een hele bijzondere smaak’ is wat proevers van Zuid-Veluwe wijn zeggen na hun eerste slok. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober kun je kennismaken met de wijn van de Veluwe, die afkomstig is van de wijngaard op de geluidswal naast Pathé Ede.

Rondleiding en proeven

Naast de snelweg en bovenop de parkeergarage van een bioscoop zou je niet snel een wijngaard verwachten. Er wordt hier zo’n acht maanden per jaar fulltime keihard gewerkt om de 2100 druivenranken vrijwel geheel biologisch tot mooie, volle trossen te laten groeien. Tijdens de open dagen kunnen geïnteresseerden tussen 14:00 en 18:00 langskomen om te zien hoe de druiven verzorgd worden, te horen hoe hier de lekkerste Nederlandse wijn gemaakt wordt en natuurlijk te proeven hoe deze bijzondere wijn smaakt. De wijngaardenier die op ambachtelijke wijze alle druivenranken ‘grootbrengt’, geeft deze dagen persoonlijke rondleidingen.

Eerste oogstende wijngaard van Nederland

In augustus van dit jaar was Zuid-Veluwe al uitgebreid in het nieuws als eerste Nederlandse wijngaard die kon gaan oogsten. Vier weken eerder dan normaal -uitzonderlijk vroeg in het jaar- werd de Solaris geplukt. Die vroege oogst was te danken aan de lange en droge zomer. In de week van de open dag gaat de Cabernet Cortis (wat rode wijn wordt) geoogst worden. De derde druivensoort van Wijngaard Zuid-Veluwe, Cabernet Blanc, blijft nog even hangen tot de derde week oktober.

De Zuid-Veluwe wijn is o.a. verkrijgbaar bij VVV Ede, SMAAK Delicatessen in Bennekom, wijnhandel Woudenberg in Wageningen en via zuid-veluwewijn.nl. Tijdens de open dagen kun je natuurlijk, na het proeven, ook een flesje wijn mee naar huis nemen. De wijngaard is open tussen 14:00 en 18:00 en te betreden via de geluidswal naast Pathé Ede.